12 Nisan 2022 - 21:44 - Güncelleme: 12 Mayıs 2022 - 21:45
Beden dili, sözlü iletişimi daha etkin kılmak için vücudumuzu iletişime katarak kullandığımız sözsüz iletişim biçimine verilen isimdir.
Buna yüz ifadeleri, baş hareketleri, el ve kol hareketleri ve vücut duruşu dahildir.

Göz Temansı
İletişimin en önemli unsurlarından biri göz temasıdır. İletişim kurduğunuz kişiyle göz teması kurmak, dinlediğinizi ve anladığınızı gösterir. Aşağıya bakmak, güvensizliğinizin ve endişenizin bir göstergesidir. Konuşurken yukarıya bakmak, düşündüğünüz diğer kişiyi gösterir. Konuşurken doğrudan diğer kişinin gözlerinin içine bakmak onları rahatsız edecektir. Bu nedenle kuracağınız göz teması miktarını ayarlamanız gerekir. İnsanların doğrudan gözünün içine bakamıyorsanız, karşınızdaki kişinin iki kaşının arasına bakmak gözlerinin içine bakmanın etkisini yaratacaktır.
el-kol hareketleri
İletişimde kollarınızın kapalı olması karşınızdaki kişiyi dinlemediğinizi ve konuşmak istemediğinizi gösterir. Ellerinizle veya elinizdeki herhangi bir şeyle oynamak sizi gergin veya çok aktif hissettirir. Ellerinizi gizlemek gergin olduğunuzun bir işaretidir ve yüzünüzde hareket ettirmek yalan söylediğinizin bir işaretidir. Elleriniz açık ve avuçlarınız yukarı bakıyorsa samimi ve samimi olduğunuzu gösterir. Karşınızdaki kişi iki elin parmak uçlarını birleştirip piramit görünümü veriyorsa bu kişinin konuyla ilgili bilgisi olduğunu bu jestten anlayabilirsiniz. Beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız ellerinizi nasıl kullandığınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü tahmin etmeseniz bile ellerinizle yaptığınız hareketlerin çoğu mantıklı geliyor.
vücut duruşu
Vücut duruşunuz da önemli iletişim noktalarından biridir. Vücudun duruşunun düz olmaması yani kambur olması güvensizlik olarak algılanır. Aşırı eğimli bir vücut kibir belirtisidir. Etkili beden dili kullanımında vücudunuzun dengeli ve dik duruşu özgüveninizi karşı tarafa aktaracaktır. Bacaklarınızı olabildiğince sallamayın çünkü otururken bacaklarınızı sallamak endişe ve güvensizlik belirtisidir.
kafa hareketleri
Konuşurken başınızı hafifçe sallayarak karşınızdaki kişiyi dinlediğinizi gösterebiliriz. Ancak, diğer kişinin söylediği her kelimeden sonra başınızı sallamak sizi itici gösterebilir. Bu nedenle karşınızdaki kişiyi dinlerken onu "Evet" veya "anlıyorum" gibi kelimelerle kabul etmeli ve gerekirse hafifçe başınızı sallamalısınız. Başınızı hafifçe yana yatırmak da ilgilendiğinizi gösterir.
Mesafe
Konuşurken vücudunuzu konuştuğunuz kişiye çok yakın veya çok uzak tutmamalısınız. Etkili iletişim ve beden dilinin doğru kullanımı açısından doğru mesafeyi seçtiğimizde doğru mesajları verebiliyoruz. 0 ile 45 cm arasında özel (özel) bir bölgedir. Bu alan aile üyeleri ve sevdikleri için ayrılmıştır. 45 ile 60 cm arasındaki alan yakın bir kişisel alandır. Bu alan, seçilen yakın kişiler için ayrılmıştır. Bu nedenle karşınızdaki kişiyle konuşurken onun özel veya kişisel alanına girmediğinizi göstermeli ve mümkünse bir kol mesafesinden fazla yaklaşmamalısınız.
FACEBOOK YORUMLAR